Mantelzorgwoningen

Ontdek op deze pagina onze hoogwaardige (pre) mantelzorgwoningen die zorg en comfort combineren. Wij begrijpen het belang van een veilige en vertrouwde omgeving voor uw dierbaren. Bij ECOHomeforyou bieden we op maat gemaakte oplossingen om langer zelfstandig wonen mogelijk te maken, zonder in te leveren op kwaliteit van leven. Leer meer over onze mantelzorgwoningen en hoe ze bijdragen aan optimale zorg en welzijn.  

Pre-Mantelzorgwoning

Ontdek onze pre-Mantelzorgwoningen, waar zelfstandigheid, comfort en zorg samenkomen. Deze innovatieve woningen zijn ontworpen om u voor te bereiden op toekomstige zorgbehoeften, zonder de noodzaak van een directe zorgindicatie.
Hierbij bieden ze niet alleen voordelen voor uzelf, maar ook voor uw kinderen, die wellicht moeite hebben met het vinden van een eigen woning.                                        Met pre-mantelzorgwoningen kunt u blijven genieten van uw vertrouwde omgeving, omringd door dierbaren, terwijl u zich voorbereidt op een zorgeloze toekomst.

Lees op deze pagina meer over (pre) mantelzorgwoningen. Bekijk onze verschillende woonoplossingen op de volgende pagina's: MOODS of BLOCKS

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van mantelzorgwoningen?

Sinds 2014 is het mogelijk om vergunningsvrij een tijdelijke mobiele woning te plaatsen in uw tuin of op uw erf. Dit biedt u de mogelijkheid om een op maat gemaakte mantelzorgwoning te creëren, volledig afgestemd op de wensen en behoeften van uzelf of uw dierbaren die zorg nodig hebben. 

Waarom kiezen voor een mantelzorgwoning?

Deze mobiele woning in uw tuin is speciaal ontworpen met het oog op ouder worden en de mogelijke beperkingen die daarbij komen kijken. Het grote voordeel is dat u geen ingrijpende aanpassingen in uw bestaande woning hoeft te doen. Door te investeren in een mantelzorgchalet, behoudt u de privacy en autonomie van de bewoner(s), terwijl u toch zorg en ondersteuning binnen handbereik heeft.

Een op maat gebouwde zorgwoning biedt niet alleen comfort en gemak, maar het stelt de bewoner(s) ook in staat om langer zelfstandig te blijven wonen. Het is een praktische en zorgzame oplossing die de kwaliteit van leven verhoogt en de familiebanden versterkt. Kies voor zorg op maat, kies voor een mobiele zorgwoning in uw eigen tuin.

Ontdek meer over de mogelijkheden van onze mobiele zorgwoningen en hoe ze kunnen voldoen aan uw specifieke behoeften. Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons u helpen bij het realiseren van een zorgwoning die perfect past bij uw situatie. Uw welzijn en dat van uw dierbaren staan bij ons centraal.

Voordelen van een mantelzorgwoning

 • Rust en Privacy voor de Mantelzorger:
  • Geen reiskosten en tijdsverspilling meer door heen en weer reizen.
  • Altijd in de nabijheid om benodigde zorg te verlenen.
 • Minder Zorglast Dankzij Specifieke Aanpassingen:
  • Geen ingrijpende aanpassingen nodig aan de eigen woning of die van de zorgbehoevende(n).
 • Flexibiliteit in Woonarrangement:
  • Mogelijkheid voor de mantelzorger om in de mantelzorgwoning te wonen, terwijl de zorgontvanger in het hoofdverblijf verblijft.
 • Behoud van Vertrouwde Omgeving voor de Mantelzorgontvanger:
  • Blijven wonen in de eigen, vertrouwde omgeving.
 • Aanpasbaar aan Persoonlijke Behoeften en Wensen:
  • Mobiele woning die voldoet aan specifieke behoeften, met behoud van zelfstandigheid en eigen ruimte.
 • Waardevaste Investering:
  • De mantelzorgwoning wordt gezien als een waardevaste investering, wat het behoud van eigen vermogen betekent.
 • Verbeterde Leefomstandigheden:
  • Ontvangen van zorg zonder inwoning bij familieleden.
 • Gewaarborgde Privacy voor de Mantelzorgontvanger:
  • Privacy blijft behouden voor de zorgontvanger.
 • Snel Alarm Slaan in Geval van Nood:
  • Eenvoudig alarm slaan, waarbij de mantelzorger of familielid snel ter plaatse kan zijn voor ondersteuning, wat gemoedsrust biedt.


Deze voordelen combineren zorg en comfort voor zowel de mantelzorger als de mantelzorgontvanger, waardoor een mantelzorgwoning op maat een waardevolle oplossing is voor beide partijen. 

Pre-mantelzorgwoning

In tegenstelling tot mantelzorgwoningen zijn 
pre-mantelzorgwoningen bedoeld voor mensen die nog geen officiële zorgindicatie hebben, maar wel de wens koesteren om zelfstandig in hun eigen omgeving te blijven wonen, omringd door familie of dierbaren. Deze woningen zijn ontworpen om ouder worden en mogelijke toekomstige zorgbehoeften in overweging te nemen. Lees hieronder meer over deze pre-mantelzorgwoningen. 

Wat is een pre-mantelzorgwoning?

Vanuit de overheid wordt het gestimuleerd dat ouderen ouder worden in de eigen omgeving. Dit is sinds 2015  al mogelijk. Onder andere door het aanschaffen van een mantelzorgwoning. Echter, een vereiste van een mantelzorgwoning is dat er een zorgindicatie moet zijn. Deze wordt afgegeven door een huisarts. Maar niet elke senior ontvangt daadwerkelijk de wettelijk vereiste mantelzorg.  
En toch hebben ook deze ouderen wel de wens om zelfstandig in de eigen omgeving te blijven wonen. Speciaal hiervoor is er in 2017 een pre-mantelzorgwoningbeleid ontwikkeld. Dit is een landelijke regeling die per gemeente divers te interpreten valt. 

Landelijk gezien biedt een pre-mantelzorgwoning een oplossing voor mensen die nog geen (urgente) mantelzorg ontvangen, maar wel graag in de buurt van hun kinderen of familie willen wonen. Door het plaatsen van een pre-mantelzorgwoning is het mogelijk om bij elkaar te wonen, zelfs als er nog geen concrete mantelzorgsituatie is. Met het verstrijken van de tijd en de ouderdom van senioren kunnen er in de toekomst wellicht zorgbehoeften ontstaan. In dat geval verdwijnt het 'pre en wordt het simpelweg een 'mantelzorgwoning'. De regelgeving omtrent pre-mantelzorgwoningen kan per gemeente variëren, maar het is een feit dat de overheid gemeenten aanspoort om mantelzorgwoningen te stimuleren. 

Wat zijn de eisen voor een pre-mantelzorgwoning?

Vanuit de overheid worden mantelzorgwoningen aangemoedigd, en hier zijn meerdere redenen voor. Het vermindert eenzaamheid, versterkt de sociale samenhang en heeft financiële voordelen voor de overheid.

Maar niet iedereen kan zomaar een pre-mantelzorgwoning plaatsen. Er gelden landelijke eisen en regels, waaronder:

 • De aanvrager dient minimaal de pensioengerechtigde leeftijd te hebben (momenteel 67 jaar).
 • Er moet een directe familieband zijn tussen de eigenaar van de grond en de aanvrager.
 • De pre-mantelzorgwoning moet binnen de bestaande bebouwing worden gerealiseerd of binnen de mogelijkheden van het bestemmingsplan.
 • De pre-mantelzorgwoning mag de algemene woonsituatie niet verslechteren.


Houd er rekening mee dat de regels met betrekking tot pre-mantelzorgwoningen kunnen variëren van gemeente tot gemeente. Mocht u vragen hebben of problemen ondervinden bij het aanvragen van een pre-mantelzorgwoning bij uw gemeente, neem dan gerust contact met ons op. Op basis van onze uitgebreide ervaring kunnen wij u mogelijk assisteren.

*De regels kunnen per gemeente verschillen, vraag dus altijd naar de regels binnen uw gemeente*

U kunt controleren of uw bouwplannen vergunningvrij zijn op www.omgevingsloket.nl. Moet u een vergunning aanvragen? Dan kan dat ook via dit online loket.

Heeft u hulp nodig of heeft u nog andere vragen kunt u deze stellen via onderstaand formulier.

Bij interesse in onze (pre) mantelzorgwoningen staan wij klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van persoonlijk advies!

Netherlands

Onze privacyverklaring is van toepassing.